Budownictwo wczoraj i dzis : Muzeum Serlachius Wejście do rozszerzenia Gösta Konkurs / DANE [Architectes]

Propozycja DANYCH na rozbudowę Muzeum Serlachiusa Gösta składa się z budynku o stonowanej i spokojnej estetyce, zgodnej z wyjątkowym otoczeniem kulturowym, spokojnym i zachowanym brzegiem jeziora.
Ta nowa konstrukcja z tonalnością łączącą drewno z jasnymi światłami ze szkłem i białym betonem oferuje spokojną architekturę, która proponuje widoki rejestrowane na 360 stopniach horyzontu.
Zainstalowany stycznie z północną fasadą dworu, jest stosunkowo niski i pozbawiony istotnych kątów.
Wysiłek związany jest z budową jednostkowego obiektu architektonicznego w dialogu z jego bliskim otoczeniem.
Jego charakterystyczna forma wskazuje na możliwą do zidentyfikowania koncepcję rozbudowy muzeum: sprzęt kulturalny pierwszego rzędu zgodny z zasadami zrównoważonego rozwoju.
Charakteryzuje się cylindryczną formą, ustawieniem w scenie architektonicznej różnych programów w zestawie nałożonych na siebie części, obrazu.
wyjątkowego i innowacyjnego muzeum.
rendering Ogólną koncepcją organizacji funkcjonalnej nowego muzeum jest zestaw nakładających się pól programowych na trzech poziomach piętra, każdy poziom ma dwa oddzielne pola.
Te nakładki tworzą de facto system wiszących tarasów, które mogą umieścić te pola w fizycznej relacji i swobodnie poprzeczne widoki do krajobrazu.
Wejście do muzeum dla zwiedzających odbywa się poprzez jeden dostęp w północnej pierzei budynku, w bezpośrednim sąsiedztwie istniejącego dworu i jego placu.
rendering Ten wpis umożliwia dostęp do.
gwiazdy w kształcie.
foyer, który następnie skutecznie dystrybuuje wszystkie ogólnodostępne przestrzenie, w szczególności kasę biletową i sklep zlokalizowany w centrum urządzenia.
Foyer wejściowy jest zaprojektowany jako centrum nerwowe budynku.
Oprócz foyer wejściowych, poziom ten obejmuje także salę zgromadzeń i restaurację, a także ich załączniki.
rendering Foyer wejściowy zapewnia również dostęp do dwóch pozostałych pięter budynku: – niższy poziom obsługiwany przez ruchome schody i obejmuje przestrzenie wystawiennicze, kolekcje.
obiekty do obróbki i magazynowania oraz urządzenia do zarządzania nieruchomościami – górny poziom obejmujący biura, salę konferencyjną i aksonometryczny widok biblioteki Umieszczony wzdłuż jeziora i pod skrzynkami na wyższych poziomach, sale wystawowe cieszą się optymalną jakością światła i przestrzeni, a także chronione przed działaniem promieni słonecznych przez drewnianą listwę i oszklenie o wysokim współczynniku promieniowania słonecznego.
Wszystkie poziomy są dostępne przez trzy windy o różnym przeznaczeniu dla ludności i personelu.
Na niższym poziomie obszar usług umożliwia łatwy dostęp do pojazdów dostawczych drogą utworzoną z drogi dojazdowej do dworku.
model Architekt: DATA Lokalizacja: Mänttä, Finlandia Kierownik projektu: Raphaël Masson Zespół projektowy: Rachelle Tricon, Edouard Guyard, David Lelong elewacja masterplan
[hasła pokrewne: reaktory chemiczne, Kruszenie betonu, wbijanie pali ]

Powiązane tematy z artykułem: Kruszenie betonu reaktory chemiczne wbijanie pali