Architektura 21szego wieku : Konkurs na rozbudowę Muzeum Serlachius Gösta / PRAUD

PRAUD ostatnio udostępnił nam swoje zgłoszenie do konkursu na rozbudowę Serlachius Museum Gösta.
Zaletą tego miejsca jest bardzo bajeczny widok na krajobraz w kierunku jeziora i lasu.
Stąd wielką ideą masową jest tworzenie punktów widzenia do tych scenariuszy i staje się ona architektoniczną logiką formy budynku.
Pierwszym krokiem, jaki podjęli, było stworzenie dziedzińca, tak jak typowe typologie muzealne, jako pustki, tak aby muzeum miało również swój pionowy związek z przestrzenią wystawową i zewnętrzną.
Ze względu na masywną powierzchnię, z którą musieli sobie poradzić, złożyli masę na pół, dzięki czemu może ona być bardziej wydajna i kompaktowa.
Składając go, powstają pęknięcia, a ostatnim krokiem jest odcięcie masy całkowitej w stosunku zarówno do pęknięć, jak i krajobrazu.
Pod względem lokalizacji znajduje się tuż obok istniejącego budynku dworskiego, dzięki czemu zapewnia płynny obieg między nowymi halami wystawowymi a istniejącymi wystawami.
Plan cyrkulacji zaczyna się od poziomu +107,0 w hali wejściowej nowego przedłużenia.
Stamtąd poziom płynnie wzrasta dzięki trzem nowym salom wystawowym; Wystawa podróżnicza 01, Wystawa podróżnicza 02 i Wystawa kolekcji.
Wzdłuż tego obiegu zwiedzający mogą doświadczyć nie tylko wystaw, ale także widoków na krajobraz ze szczelin między halami.
Ta rampa prowadzi gości do drugiego poziomu istniejącego budynku Manor, aby mogli zobaczyć zbiory, a także doświadczyć historycznego budynku.
Przepływ jest kontynuowany do pierwszego poziomu budynku Manor i hali wejściowej ponownie.
Poza tym głównym obiegiem, istnieje kilka innych opcji dla odwiedzających.
sekcja Na przykład, po wystawie kolekcjonowania, zwiedzający mogą wybrać dalej, aby zobaczyć Wystawę Podróży 01 z poziomu balkonu i widok na wyspę i jezioro.
W przypadku biur i punktów zbiórki znajdują się one na niższym poziomie, dzięki czemu można je oddzielić od ruchu ulicznego i chronić przed naturalnym światłem słonecznym.
Są one łatwo połączone z halami wystawienniczymi, foyer i kolekcji z bezpośrednią pionową cyrkulacją.
plan Lekka konstrukcja tarcicy jest proponowana jako system strukturalny nie tylko do gestów tektonicznych w budynku, ale także do estetyki architektonicznej.
Seria ram drzewnych jest manipulowana w celu stworzenia kształtu dachu i przestrzeni wewnętrznej.
A pionowe ściany każdego programu będą działały jako boczny element do trzymania ramek z drewna.
W nowym muzeum rozbudowy staraliśmy się stworzyć przestrzeń dla dzieł sztuki nie tylko poprzez sale wystawowe, ale także poprzez tymczasowe wystawy w halach wejściowych, dużą instalację na dziedzińcu i widoki na balkon.
Dlatego dzięki istniejącemu muzeum nowe rozszerzenie zapewni odwiedzającym różne doświadczenia.
plan Architekt: PRAUD Lokalizacja: Mänttä, Finlandia Obszar: 5 181 m2 renderowania renderowania renderowania renderingu
[podobne: pręty mosiężne, maszyny pakujące, srebro lokacyjne ]

Powiązane tematy z artykułem: maszyny pakujące pręty mosiężne srebro lokacyjne